Den salige elendighed.

Efter at have afregnet for det sidste læs bøger hev praktikanten pludseligt en lettere slidt gråligt udseende bog frem for sin skuldertaske og kiggede på mig med en højtidelig og alvorlig mine.

” Denne her bog har fandme sparet mig for mange dyre psykologtimer for det er simpelthen den allermest sørgelige bog i litteraturhistorien. Omtrent 50 kilo vil jeg tro. Selv Elsa Morantes ” Historien” kan ikke være med når Frans Eemil (Silanpaa forstås) ruller sig ud med beretningen om Toivola-Jussi.

Når jeg havde lidt ondt i livet, du ved nok , så læste jeg i bogen igen  og uanset hvor elendigt jeg selv havde, så havde Toivola-Jussi det endnu værre, hvilket hver gang gjorde mig lidt lettet samtidig med a jeg følte en dyb medfølelse med Jussi.

Så kunne jeg trods alt kunne leve lidt videre.
Jeg har naturligvis 2 eksemplarer , med det tog mig ca. 18 år at finde det andet eksemplar af denne bog.
Den eneste anden bog som kan komme lidt i omgangshøjde med ” Den Fromme Elendighed” er vel Dostojevski’js ” Kældermennesket “. Men kældermennesket er sig sin elendige situasion så pinligt bevidst, og det er den store forskel , som trækker voldsomt ned i mine øjne, for det er Toivola-Jussi overhovedet ikke, hvilket gør beretningen så meget stærkere.

Du må godt få mit overskydende eksemplar Morten, det er en gave, og måske kan du så låne den til dine allerbedste venner , hvis de skulle for brug for den en dag.

Det er et sjældent klenonie, som ikke skal sælges for usselt mammon.

Vidste du iøvrigt at forfatteren fik Nobelprisen i 1939, og så må denne bog vel være skønlitterær.

 

praks4

Reklamer