” Ironborn vs. Artborn “

Et par minutter henne i denne video spørger faderen Balon Greyjoy sønnen i tv-serien Games of Thrones, om at denne vil recitere:
” Our Words “

We are Ironborn
we’re not subjects,
we’re not slaves,
we do not plow the fields
or toil in a mine,
we take what is ours,
(we pay the ironprice)

Den sidste sætning siges ikke her i dette klip, men nævnes hele tiden andre steder hos the Greyjoys.

Hver eneste rige i Westerros, har sit eget slogan. For the Greylord er det nærmest et statement, som definere hele stammen, og til hvem man sværger sit tro og loyalitet som kriger. Dette statement rummer tilligemed hele idegrundlaget for stammen, dens kodex , adfærd og stolthed, og for den enkelte beboer af disse vindblæste øer er den lig med deres identitet. Og hvad har man andet i denne verden end sin identitet?

Ren praktisk er der dog en klar og logisk sammenhæng mellem the Greyjoys hjemsted og deres slogan/statement for øerne de bor på er helt ufrugtbare, hvor de højest kan ernære sig med at holde får, fiske lidt og ellers plyndre rundt omkring på kysterne for at få de ting, som de har brug. Handle kunne de naturligvis også , men de gør det ikke.

.

Der er en fantastisk styrke i dette statement, og lignende statement’s kendes i alle mulige andre sammenhænge, hvor man definere sin loyalitet/troskab/ til en gruppe/stamme eller et andet form for forpligtigende fællesskab. ” Vi er røde, vi er hvide…”
Om man er Brøndy fan, socialdemokrat, medlem af Liberal Alliance, fascist, frimurer eller  er  til Apple computere er helt underordnet.
Ethvert menneske har et stort behov for at definere sig selv som et enkelt individ, og som tilhørende  et fællesskab.
Undertiden kan de 2 ting dog smelte helt sammen.Det fleste kan vel idag definere sig som enkelt individ, men tilhører ofte ikke stærkt sammentømrede fællesskaber.

I denne sammenhæng har jeg tænkt på hvordan et lignede statement kunne tage mennesker som har dedikeret deres til kunst, med andre ord kunstnere. Hvordan ville et sådan statement her lyde ?

 

 

 

Reklamer