Melankoli Festival

Melankoli Festival           november 2013
m-festival
Moodsketch for poster or flyer .Click to enlarge .

Melankoli er ikke nogen nordisk specialitet, den findes over hele kloden,
men vi har dog visse metrologiske forudsætninger for at kunne komme i den tilstand.

Melankoli er ikke nødvendigvis et forstadie til en større depression, men en introvers
sindsstemning med utrolig mange facetter, som igen kan være meget forskelligt fra menneske til menneske, når tilværelsens lydbilleder er i mol og ikke i dur.

Victor Hugo kalder tilstanden, glæden ved at være trist.

”Vi er ikke deprimerede, vi har ingen diagnose, vi er melankolikere, vi er skabende, har dybde i vores humør, og er ikke det mindste i tvivl, om at melankolien er god for vores sjæl.”  Citat Klaus Kornø Rasmussen.

” Eric G. Wilson fortæller, at melankolikere er nogle af de mest innovative og kreative mennesker, vi har (haft). Det gælder for eksempel Hemingway, Churchill, Martin Luther King, Beethoven, John Keats, H.C. Andersen, Virgina Woolf, Søren Kierkegaard og mange andre store ånder. Det kendetegner faktisk disse melankolikere, at de tåler relativt meget ubehag og lidelse. Og er her vi inde ved kernen i bogens protest mod lykken – nemlig lykke forstået som lidelsesfrihed. Wilsons helt er den romantiske ironiker, der kan tåle en vis portion lidelse, forfald og død – og på trods heraf kan beundre og erfare livets skønhed, så meget desto mere intenst og vitalt. Også her bliver melankolikerens lidelse ophøjet i Wilsons forsøg på at tage afstand fra en lalleglad idé om lidelsesfrihed. Fra Claus Holms anmeldelse af Eric Wilsons forsvar for melankolien, Information 7 marts 2009.

Undertiden kaldes melankolien for vemod, sørgmodighed eller tungsind. Disse to sidste lidt ældre udtryk er hver for sig meget beskrivende på hver sin måde. Sørgmodigheden, som modet til at se sin sorg i øjnene, og tungsindet som en eksistentiel vægtfylde, som har overskredet normalvægten, for hvad man bærer med sig i sit liv.
Tilstanden synes at være naturligt forbundet med efteråret, når bladene ”blomster” i en kort farvestrålende kolorit, og sommeren for længst er borte.

Denne unikke sindsstemning har mig bekendt aldrig været fejret med sin helt egen festival noget sted i verden.

Melankolien er uden sidestykke stærkt repræsenteret i samtlige kunstarter, poesi, litteratur, billedkunst og ikke mindst i musikken, hvilket naturligvis berettiger, ja nærmest fordrer, at den præsenteres i et festival format, hvor samtlige kunstformer er med i form af henholdsvis, udstillinger, oplæsninger, koncerter og foredrag.

Denne event kan laves i et større eller mindre regi, fra et tværkulturelt samarbejde mellem flere institutioner eller til  en begivenhed hos en enkelt kulturinstitution. De vigtigste er dog ,at de som beslutter sig for at lave denne festival, virkelig er dedikerede overfor opgaven, laver en grundig research og skaber højt kvalitativt niveau i de udvalg fra kunstarterne, som  skal præsenteres for publikum.

Som nævnt i begyndelsen , så har jeg aldrig hørt om en festival som var tilegnet melankolien, og ubetinget stod i dens tegn. Det kan derfor langt fra udelukkes at en fremtidig  MELANKOLI  FESTIVAL i den grad vil være i stand til at ramme en nerve i det ,som C.G. Jung kalder  ” det kollektivt ubevidste”.

links:http://arkiv.radio24syv.dk/video/7134831/romerriget-uge-41-2012-1

          http://www.dr.dk/radio/ondemand/p2/natsvaermeren-230#!/

         http://www.youtube.com/watch?v=3vwZAkfLKK8

Bedste  Hilsner   Peter Fonnesbech

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s