Spørge Jørgen

Spørge Jørgen

jørgen

Som barn forstod jeg aldrig hvorfor Spørge-Jørgen fik tæsk på grund af de spørgsmål han stillede. Drengen havde jo en fin og fabulerende fantasi. Alligevel skulle han altid have tæsk. Den bog har været et overgreb på kreativiteten  for adskillige generationer af  børn.

Sangen/bogen rummer dog en vis dobbelttydighed i handlingen, for de spørgsmål som han stillede, har mange børn i tidens tid sikkert synes var rigtig sjove ,men alligevel er og bliver konklusionen til sidst, at han får smæk for sine spørgsmål . I teksten skelnes helt klart  mellem fornuft eller pjat. Det fornuftige er naturligvis det eneste rigtige.

(“  I dag er det fornuftige stadig lig med det rationelle, og pjat  er vel alt det ,som ikke kan begrundes rationelt, og som derfor er uinteressant, med mindre, at der bevisligt er penge i skidtet ”)

Her er linket til den gamle sang fra 1943 af Kai Rosenberg indsunget af barnestjernen Ilselil Larsen.

Nu fortæller historien ikke noget om for vidt Jørgen nogensinde overvandt sit barndomstraume med alle de tæsk , han fik, fordi han stillede spørgsmål om alt muligt , men hvis han gjorde , så jeg tror ,at han kunne være endt som iværksætter.

At spørge er jo bare et levende og konkret udtryk for  undren.

Reklamer